היה ונבחרת לראשות המועצה, האם בכוונתך לשנות את תמהיל מקורות מימון תקציב המועצה? אם כן, לאיזה תמהיל תשאפי/תשאף להגיע, והאם בכוונתך להגדיל את מקורות המימון הקבועים, שאינם מארנונה למגורים?

הסבר והרחבה:

מקורות המימון של המועצה לפעילות שוטפת ופרויקטים מיוחדים הם:

  • ארנונה על מגורים
  • ארנונה על ממסחר ותעסוקה
  • העברות ממשרדי ממשלה כמו משרד החינוך, משרד הרווחה ואחרים
  • מענקי תמיכה בפרויקטים ממשרדי ממשלה וגופים ציבוריים כמו מפעל הפיס
  • הלוואות
  • מקורות עצמיים כמו אגרות, קנסות ותשלומים אחרים

 

ההכנסות מארנונה, לצד העברות ממשרדי ממשלה, הן הכנסות קבועות, המהוות בסיס לתקציב המועצה, ועל-פיהן מתוכננת פעילות המועצה. הכנסות אחרות ממענקים והלוואות אינן מובטחות, הן מיועדות לפרויקטים מסוימים ואי אפשר לתכנן על-פיהן את הפעילות השוטפת של המועצה.

לכן, רות מקומית, שרוצה להרחיב את סל השירותים שהיא מציעה לתושבים, ולהשביח את איכותם, תשאף להגדיל את ההכנסות הקבועות, ובעיקר את ההכנסות מארנונה. ההכנסות מארנונה יכולות לגדול הן כתוצאה מגידול בשטחי המגורים או המסחר, והן כתוצאה מעליה בשיעורי הארנונה.

בתקופת המועצה הנוכחית עלה שיעור הארנונה בכ-20%. חלק מהגידול היה על-פי החלטות הממשלה להגדלת שעורי הארנונה בכל הרשויות, וחלק היה כתוצאה מהחלטת המועצה לגידול חריג אצלנו בישוב.

אלא שהארנונה על מגורים, גבוהה ככל שתהיה אינה מספיקה לכסות את עלויות הרשות המקומית למתן שירותים בסיסיים, שלא לדבר על שירותים ברמה גבוהה. הדבר הזה נכון במיוחד לישובים קהילתיים, שבהם צפיפות המגורים נמוכה והשטחים הציבוריים גדולים.

לפיכך,  רשויות מקומיות שואפות בכל דרך להגדיל את ההכנסות מארנונה על מסחר ותעשייה, ולהרחיב את שטחי המסחר והתעשייה בשטחן. במקומות אחדים בארץ רשויות מקומיות קיבלו שטחים ייעודיים לבניית מרכזי מסחר ותעסוקה, ובמקומות אחרים נוצרו שותפויות בין רשויות שכנות לבניית מרכזים כאלו, כאשר הארנונה מתחלקת בין השותפות.

הבנת תוכניות המועמדים לרשות המקומית בקשר להרכב מקורות ההכנסה העתידיים של המועצה, יאפשרו לתושבים להבין האם שירותי המועצה יתרחבו וישתפרו בעתיד, האם צפויה עלייה נוספת בארנונה והאם צפוי גידול בשטחי המגורים, ו/או המסחר והתעסוקה בישוב. 

תשובה של יובל

המועצה הובילה בשנים האחרונות תהליך אישור לתב”ע להרחבת אזור התעסוקה מצפה ספיר, שאושרה בוועדה המחוזית בשנת 2022.

מדובר בתוספת שטחים בהיקף של כ 100,000 מ”ר שיניבו למועצה תוספת ארנונה מעסקים.

בראשית 2023 לאחר שנחתם הסכם בין המועצה ובין רמ”י, התקשרה המועצה עם חברת דנה הנדסה, בהליך מכרזי משותף עם רמ”י, לתכנון שלב הפיתוח וביצועו.

רק לפני שבועיים אישרה המועצה פתיחת תבר בסך 700 אשח (סכום ראשוני מתוך עלות פיתוח המוערכת בכ- 15 מיליון שח) לביצוע הפרוייקט בהתבסס על הרשאה ראשונה שהתקבלה מרמ”י.

המכרזים לשיווק הקרקע צפויים להתפרסם בשלהי השנה הנוכחית.

על פי הערכות, שיווק הקרקע יניב למועצה סכום חד פעמי בסך מוערך של כ-15 מיליון שח ותוספת ארנונה (באכלוס מלא) של כ 6-8 מיליון ש”ח לשנה, בתוך מספר שנים.

פרוייקט הרחבת אזור התעשייה שהחל בשנת 2012 התעכב כיוון שבשנים 2015-2018 נזנח על ידי המועצה ולא קודם. בשנת 2019 נדרשה המועצה להתחיל מחדש לאחר שהתברר שהוועדה המחוזית סגרה את התוכנית.

אגב, במסגרת הרחבת אזור התעסוקה, תקבל המועצה קומת משרדים בשטח כולל של 1,450 מר כנכס מניב שיהא בבעלותה.

המועצה נערכת להקמת מבני ציבור חדשים נוספים שיהיו בהם שימושים מעורבים שיהוו, נכסים מניבים עבור המועצה. שני נכסים כאלה, לדוגמא, הם מבנה קהילה שיוקם במתחם הוועד הישן בצור יגאל ומבנה משרדים שיוקם אולי בשותפות עם השוק הפרטי, במגרש שפ”ה באזור התעסוקה (מאחורי כיבוי אש).

אגב, בשנים האחרונות אנו עוסקים בהסדרת רישום מגרש שפ”ה בבעלות המועצה מול מינהל הדיור הציבורי במשרד האוצר, לאחר שבשנת 2015 נרדמה המועצה בשמירה והמגרש “נחטף” ונרשם ע”ש רשות הכבאות בשוגג. הדבר התברר לי במקרה בתהליך קידום התבע לאזור התעשייה החדש.

בנוסף לאלה, המועצה ואני פועלים בשנים האחרונות מול חברת שופרסל נדלן למימוש זכויות הבנייה במגרש האחרון שבבעלותם במצפה ספיר (צמוד ללקומידה) במגרש זה ישנן זכויות בנייה להקמת מרכז רפואי (בית הרופאים וכד’), בשטח כולל של כ 20,000 מר. מתחם זה בלבד אם אכן יממוש יניב למועצה כ 3 מ שח ארנונה בשנה.

המועצה בנוסף החלה בשנה האחרונה בביצוע פעולות אכיפה בתחום החנייה, בדגש לחניות נכים, אוטובוסים ומעברי חצייה. בשנת 2024 תתווסף אכיפת חנייה בכחול לבן לתושבי חוץ בלבד, במגרשי החנייה שבמרכז היישוב, והאכיפה תהיה אלקטרונית/דיגיטלית ללא צורך בנוכחות פקח. גם תחום זה יצמח ויניב הכנסות חדשות למועצה בעתיד.

המועצה גם לא ויתרה על האפשרות שמתחם התדלוק והאזור המסחרי הצמוד לו יעבור לתחומי הרשות. זהו צעד נכון ונדרש מכל בחינה, לרבות לקיחת אחריות על ידנו לנקיון המתחם המשרת בעיקר את תושבי היישוב. מדובר במתחם המניב הכנסות ארנונה משמעותיות שראוי שיכנסו לקופת המועצה

לצד אלה, יזמנו לפני כשנה תיקון תבע בסמכות מקומית, שאושר ופורסם כמדיניות בוועדה מצפה אפק ובאתר המועצה, המאפשר הגדלה של בתים ביישוב (התיקון משווה בין כוכב יאיר לצור יגאל) ב 7% מהמגרש או 50 מר. על פי הערכות זהירות, מימוש התוספת בכ- 50% מהבתים בצור יגאל במהלך 15 השנים הבאות יניב למועצה תוספת הכנסה של כ 40-50 מ שח מהשבחה. תשלום ההשבחה נקבע רק במימוש הבנייה ולא יגבה במכירה או רכישה.

כיוון שאין תוכניות בנייה למגורים נוספים בתחומי היישוב ואף לא בשלבים מוקדמים ובהיעדר מסה של קרקע לא מנוצלת, לא צפוייה תוספת מארנונה ממגורים בעשור השנים הבא.

נכון להיום תקציב המועצה מאוזן, סך ההלואות נמוך ועומד על 17% ובשנת 2021 עברה המועצה לעודף מאזני, לאחר שהצלחנו לסגור את הגירעון המצטבר שהיה מאז איחוד היישובים. מצבה של המועצה איתן כלכלית והיא נהנית מחוסן פיננסי.

מימוש תהליכי הפיתוח שצוינו לעיל מבטיח את איתנותה של המועצה לשנים רבות קדימה ויתורגם באופן ישיר להמשך שיפור איכות החיים ביישוב בכל התחומים ובכל השירותים הניתנים לתושבים.

שאלת המשך:

האם עלתה או מתוכננת אפשרות לשיתופי פעולה עם רשויות שכנות להקמת אזורי מסחר ותעסוקה משותפים, שיניבו הכנסות לכל השותפות?

תשובה של יובל לשאלת ההמשך:

הנושא נבחן בעבר בפגישות שקיימנו יחד עם מנכל משרד הכלכלה כרעיון להקמת אזור תעסוקה משותף טירה-דרום השרון-כוכב יאיר שיתן מענה כלכלי לכל הרשויות לרבות היישוב צור יצחק.

אפשר להניח שהרעיון הזה יבחן בשנים הבאות ואולם אין לו התכנות קונקרטית בעת הזו.

תשובה של הילה

הילה לא השיבה לשאלה