היה ונבחרת לראשות המועצה, האם השיטה, שקיימת היום לפיקוח על קבלנים שהמועצה מעסיקה, תשתנה, ואם כן כיצד תפעל שיטת הפיקוח החדשה?

המועצה המקומית כוכב יאיר – צור יגאל מעסיקה קבלנים רבים. חלקם מועסקים באופן קבוע, במשימות כמו גינון, ניקיון, פינוי אשפה וגזם, שמירה ואבטחה, ותחזוקת מערכת החשמל, וחלקם מועסקים בפרויקטים מסוימים בתקופת זמן קצובה. יש גם קבלני שמתחזקים תשתיות לאומיות, שמשרתות את כלל תושבי הישוב כמו מים, ביוב, חשמל ותקשורת.

הפיקוח על כל סוגי הקבלנים, כפי שהוא נעשה כיום לוקה בחסר, ואין משנה סדורה להליך הפיקוח. התוצאה היא פרויקטים כושלים, הזנחה בטיפול עניינים שוטפים, ופגיעה באיכות חיי התושבים מעבודת קבלנים לתחזוקת תשתיות לאומיות.

לדוגמא, בתחום הגינון יש הזנחה מתמשכת, שאותה אפשר לראות בערוגות מוזנחות ויבשות, פסולת גינון שנשארת במרחב הציבורי, כתמי יובש גדולים על הדשאים, וצמחייה פולשת שאינה מטופלת.

דוגמא אחרת היא מחדל פרויקט החלפת תאורות הרחוב לתאורת לד. פרויקט, שכתוצאה מפיקוח כושל, גרם לישוב ותושביו נזק כספי גבוה מאוד.  וזו דוגמא אחת מיני רבות.

בתחום התשתיות הלאומיות תאגיד המים וקבלניו גורמים נזק לתשתיות של הישוב, וגורמים עוגמת נפש וסבל לתושבים.

לפני ההחלטה במי מבין המועמדים לבחור, חשוב שתושבי הישוב ידעו האם בנושא חשוב זה, שכה לוקה בחסר, מתוכנן שינוי שיביא לשיפור, ואם כן מה הוא השינוי. 

תשובה של הילה

כשאתה שואל האם שיטת הפיקוח הנהוגה מקובלת עלי, אני נאלצת להשיב לך בשאלה, האם יש פיקוח ?

לדאבוננו, הפקח היחידי הנמצא מטעם המועצה בשטח הוא לא אחר מאשר ראש המועצה ועבודת הפיקוח מסתכמת בתמונה לפייסבוק בלבד.

במילים אחרות, היום אין שום פיקוח על אף אחת מהעבודות המתבצעות בתחומי היישוב והתוצאה- עבודה לקויה ולא איכותית, מסירת פרויקטים שאינם גמורים , ללא אחריות וללא מועדי תיקונים.

עם כניסתי למועצה ולאחר בחירת מנכ״ל המועצה, בהליך מכרז תקין כקבוע בחוק, אוודא תפקודם של כלל מנגנוני המועצה ומילוי תפקידם על הצד הטוב ביותר ובנוגע לפיקוח- יוקם מערך פיקוח ובקרה על קבלני המועצה אשר יהיה תחת תחום אחריות מנכ״ל המועצה.

שאלת המשך:

  1. זה לא מדויק שאין שום פיקוח. בפרויקט החלפת תאורת הרחובות נשכרה חברה שתפקידה היה לפקח. היא התרשלה בתפקידה והנושא לא טופל. גם בתחום הגינון יש פיקוח של עובד מחלקת השפ”ה ושל מפקח חיצוני. גם כאן יש ליקויים שזה לא המקום לפרט. אבל יש פיקוח.

  2. האם תוכלי להציג בקצרה ולפרט את העקרונות שעליהם בכוונתך להקים את מערך הפיקוח והבקרה על קבלני המועצה?

תשובה של הילה לשאלת ההמשך:

אולי בשני הנושאים הספציפיים שציינת היה פיקוח אך חלקי ביותר וממילא לא הורגש והתוצאות בשטח הן רעות עד כדי תחושה שלא נערכה בקרה כלשהי. בנוגע לפרוייקטי בינוי כאלה ואחרים, לא היה מפקח בשטח, גם כשמונה בפועל ושולם לו. לראיה המפקח על השכונות החדשות, על המדרכה בכניסה ליישוב ופרויקטים נוספים.

מצופה ממנכ״ל המועצה לבקר ולפקח שהעבודות מתבצעות כשורה. במידה ויש בעל תפקיד ייעודי בנושא אז על אחת כמה וכמה שחלה חובה על המנכ״ל לוודא שהעובד שלו ממלא תפקידו נאמנה. במילים אחרות, נדרש מנכ״ל מקצועי שחי את השטח, מסייר, בודק ומפקח וככל שמזהה שיש בעיה בפיקוח המקומי לטפל בהתאם.

במידה והבעיה היא בביצוע, אז בהחלט יש מקום ליתן קנסות או לדרוש תיקונים מהקבלנים.

תגובה לתשובה של הילה לשאלת ההמשך:

אין מחלוקת שגם במקומות שבהן נעשה פיקוח הוא לא נעשה באופן מקצועי, ונדרש שיפור משמעותי.

אין גם מחלוקת שהאחריות על ביצוע פיקוח יעיל ואיכותי מוטלת, כאחריות מיניסטריאלית על ראש הרשות, וכאחריות ביצועית על המנכ”ל.

ויחד עם זאת, לא קיבלתי בתשובה שלך מענה הולם לשאלתי בנוגע “לעקרונות שעליהם יוקם מערך הפיקוח”.

זה נכון לומר, “שמצופה ממנכ״ל המועצה לבקר ולפקח שהעבודות מתבצעות כשורה”, אבל יש בזה משום גלגול אחריות לכתפי המנכ”ל, מה שהוכח שדבר שגוי ולא רצוי, ולא רק בקדנציה האחרונה.

אני מצפה, שבנושא כה חשוב יוצגו לציבור טרם הבחירות עקרונות ברורים, שעל פיהם יבנה מנגנון הפיקוח והבקרה על כלל הקבלנים, עם התאמה לכל קבוצת קבלנים – קבועים, מזדמנים וקבלני תשתיות לאומיות.

לדעתי, זו הדרך הנכונה לתקן מחדל ארוך שנים, במאמץ קטן עם קצת תכנון ומחשבה.

תשובה של הילה לתגובה:

לבקשת המפקח על השכונות החדשות, לאחר שקיבל צילומי מסך מהקבוצה הזו, אבהיר שבהינתן הליקויים הרבים בשטחים שנמסרו (כגון עמודי תאורה עקומים, שקיעות במדרכות וכדומה) התחושה הינה שלא היה פיקוח ראוי.

תגובה לתשובה של הילה לתגובה:

אין מחלוקת על כך שהפיקוח לוקה בחסר. לא בכדי הצגתי את השאלה. הן בקדנציות קודמות ובמיוחד בקדנציה הנוכחית כתבתי על בעיות הפיקוח ועל הבעיות שנגזרות מהיעדר פיקוח, והנושא מוכר לי היטב.

לצערי, אף אחד בעבר, ונראה לי שגם אף אחד בהווה, אינו מבין את המשמעות של בניית מנגנון פיקוח יעיל.

שכירת חברת פיקוח או הטלת אחריות על הפיקוח על בעל תפקיד זה או אחר, הם פתרונות, ובתנאי שיש תאום ציפיות, שמתבססות על עקרונות ברורים של מה זה פיקוח, איך הוא מתנהל ומה קורה אם הפיקוח נכשל.

תשובה של יובל

בקדנציה הזו נעשתה קפיצת מדרגה בהיקף ומידת הפיקוח על הקבלנים וברור שתמיד עדיין יש מקום לשיפור.

  1. גינון – במכרז הגינון שפרסמה המועצה נכלל, לראשונה בין היתר בהשפעתך על ראש המועצה, סעיף המחייב פיקוח על קבלן הגינון. נבחר מפקח עצמאי, שפועל תחת אחריות אגרונום המועצה. בקדנציה זו ניתנו קנסות לקבלן והמועצה קיבלה שיפוי בפרוייקטים ובנטיעות ושתילות שבוצעו כנגד הקנסות.
  2. בפרוייקטים של בינוי המתבצעים על ידי קבלנים שנבחרו על ידי המועצה ישנו בכולם מפקח שזו התמחותו – כך לדוגמא, בפאמפטרק, במועדון הגמלאים ובצופים – נשכר על ידי המועצה אינג’ יאיר דוקוב מחברת אידאה
  3. מכרזי משכ”ל – כל הפרוייקטים המתבצעים באמצעות משכ”ל, לדוגמא הקמת גני משחקים חדשים ואח’, כוללים מינוי מפקח עצמאי מטעם משכ”ל בכל פרוייקט.
  4. בפרוייקט השכונה החדשה – הפיקוח מתבצע על ידי חברת אידאה ומפקח מטעמה נמצא בשטח באופן שוטף וכן, התקיימו לאורך השנים האחרונות ישיבות בראשות מנכ”ל המועצה בהשתתפות הקבלן, נציג משכ”ל והמפקח בתדירות גבוהה (בד”כ אחת לשבועיים) למעקב וניהול הפרוייקט.
  5. קבלן הטיאוט וקבלן פינוי אשפה – פיקוח נעשה על ידי עובד מחלקת שפ”ה
  6. בפרוייקטים קטנים יחסית, שבשל היקפם אין הצדקה לתשלום למפקח עצמאי – הפיקוח מתבצע באופן ישיר על ידי מהנדס המועצה.
  7. בתחום ההסעות – בימים אלה מסתיים מכרז לבחירת מפעילים חדשים בכל הסעות התלמידים.

 

צר לי על תשובות שניתנו בהקשרים אלו, והובאו לידיעתי, ויש בהן הכפשה אישית ופגיעה מקצועית כנגד אנשי מקצוע טובים העובדים עם המועצה בתחום הפיקוח. (כוונתו של יובל ארד היא כנראה לדברים שנכתבו על-ידי הילה – עין בוחנת).

תודה על תשומת הלב והמעורבות. נשמח לקבל המלצות לשיפור גם בעתיד.

שאלת המשך:

בחלק מהנושאים שציינת אני מכיר את הפיקוח ואת הליקויים שיש בו, ובחלק אחר אני מכיר רק את התוצאות.
כך לדוגמא, הפיקוח על הגינון אינו מספיק, תאגיד המים עושה בישוב כבתוך שלו, וגם על עבודת קבלנים אחרים הפיקוח אינו מספיק הדוק.

יחד עם זאת, אני מסכים עם דבריך שהייתה קפיצת מדרגה בהיקף ומידת הפיקוח על הקבלנים, וגם עם האמירה שלך, שתמיד יש מקום לשיפור.

וכאן בדיוק מקומה של השאלה שלי: האם השיטה הקיימת תשתנה, כלומר תשתפר, ואם כן היכן יהיו השיפורים.

תשובה של יובל לשאלת ההמשך:

באשר לתאגיד המים, יש מפקח עצמאי מטעם התאגיד לכל פרוייקט. בהחלט היתה עקומת לימוד בעבודה מול התאגיד והנושא מורכב מאד. אני חושב שבפרוייקטים האחרונים חל שיפור הן בפיקוח והן במיידיות העדכון לתושבים.

עם זאת, אחת התובנות היא העמדת מפקח מטעם המועצה מול מפקח התאגיד, ואולם מדובר בהשקעה כספית לא מבוטלת שיש לבחון עבורה מקורות. זה לא עניין פשוט גם בהקשר של כללים והנחיות משרד הפנים. אפשרות נוספת שצריכה להיבחן משפטית, היא העברת תקציב הפיקוח מהתאגיד אל המועצה ושכירת מפקח עצמאי, בתקציב זה, מטעם המועצה שיהיה מחוייב כלפינו.