בשעות הצהרים בחג שמחת תורה תשפ”ה (2024) התפתחה שריפת ענק בצדו המזרחי של כוכב-יאיר, שגרמה לשריפת שלושה בתים ולנזק עצום לבתים רבים אחרים. רק בנס לא היו נפגעים בנפש, אבל תושבי האזור שפונו בחופזה מבתיהם, ואלו שרכושם ניזוק, סובלים מטראומה וחרדות.
במאמץ לבלום את האש השתתפו צוותים רבים של לוחמי אש, מתנדבים, שוטרים, חיילי מג”ב, אנשי מד”א ותושבי האזור, שחלקם בלמו את האש בעזרת צינורות השקיה וזרנוקי כיבוי ביתיים. בתים רבים ניצלו הודות לפעולת התושבים, במיוחד בהרחבה במגרש אהרונסון, שם הייתה התארגנות מהירה של תושבים, תוך שימוש בזרנוקים ביתיים.
דיווח ראשון על שריפה שמתפתחת הגיע למוקד של המועצה, על-פי פרסומים ברשתות החברתיות, כנראה כבר בשעה 12:00. המוקד הפנה את הפונים אל מוקד מכבי האש. לטענת תושבי האזור מכבי האש הגיעו רק כאשר האש השתוללה סמוך לבתים.
על-פי הערכות ראשונות השריפה התפתחה משריפת גזם על-ידי פלסטינים בשטחים חקלאיים מזרחית לישוב, והתפשטה לעבר כוכב-יאיר במהירות, בעזרת רוח מזרחית חזקה ויבשה. שריפת גזם, פסולת חקלאית ויריעות ניילון מחממות בידי פלסטינים, מתרחשת מזה שנים, ועל אף תלונות רבות של תושבי האזור, שסובלים בעיקר מריחות רעים ועשן, הרשויות, ובעיקר המנהל האזרחי שאחראי על הנושא, לא עשו דבר.
קיימת גם טענה להצתה מכוונת בידי פלסטינים, שאוהבים לנצל את הרוחות המזרחיות ומזג האוויר היבש בעונת הסתיו, ומציתים את השדות היבשים, במטרה לפגוע בישובים יהודיים. בשלב זה לטענה זו אין שום בסיס ראייתי, וכל עוד לא נמצאו ראיות ברורות להצתה, כיוון זה נותר כספקולציה בלבד.
מזרחית לכוכב יאיר, במרחק לא גדול מהבתים הקיצוניים בישוב, עוברת דרך פטרולים, שעד 1967 שימשה כגבול בין מדינת ישראל לממלכת ירדן. מה שכולם מכירים כקו הירוק. האש, שפרצה מזרחית לדרך הפטרולים, דילגה מעל לדרך הפטרולים, אחזה בעשבייה החורף היבשה ובשיחים בין דרך הפטרולים לבתי הישוב, התקדמה במהירות לתוך הישוב, תוך שהיא מכלה עצים, שיחים, מחסנים, ריהוט גינה ובתים.
לטענת תושבים המתגוררים בשולי הישוב, השנה, בניגוד לשנים קודמות, המועצה לא ניקתה בתחילת הקיץ את השטחים סביב לישוב מצמחיית החורף המתייבשת, וצמחייה זו שימשה כחומר בערה מאיץ לאש, שהגיעה במהירות לבתים. כמה מתושבי האזור טענו שהם פנו למוקד של המועצה בבקשה שינקו את השטח, אך פנייתם לא נענתה.
מנגד, יש מבין תומכי ראש המועצה, הטוענים בלהט שהמועצה כן פעלה לניקוי השטח, אלא שקיימת הזנחה רבת שנים עוד מתקופה של מועצות קודמות, ובתקופה הקצרה (6 חודשים) שבה מכהנת המועצה הנוכחית, היא לא הצליחה להתגבר על ההזנחה.
עין בוחנת מסכימה עם הטענה להזנחה רבת שנים, בעיקר בטיפול בצמחייה הפולשת, שמהווה חומר בערה וסכנה ממשית. מנגד, עין בוחנת גם מאשרת את טענת התושבים לטיפול רשלני בצמחייה החורף המתייבשת בידי המועצה הנוכחית. צילומי ווידאו שצולמו בעת השריפה מראים בברור שהשטחים שבהם השתוללה האש לא נוקו השנה מעשביית החורף. לא רק בשולי הישוב התרשלה המועצה הנוכחית בטיפול בצמחיית החורף המתייבשת, אלא גם בשטחים הציבוריים הפתוחים בתוך הישוב, ולצדי שבילי האופניים, כיסוח הצמחייה לא נעשה בכלל או שנעשה באופן חלקי ורשלני.
גם הצמחייה הפולשת אינה זוכה לטיפול מקצועי וייסודי. באזורים רבים סביב לישוב, ובעיקר בתוך הישוב, יש סבך מסוכן של צמחייה פולשת, שבעת שריפה עלול להפוך למוקד התפשטות אש אל בתי התושבים. ניקוי השטחים מצמחייה פולשת ומעשבי חורף יבשים צריכים לעמוד בראש סדר החשיבות, היות ומדובר בסכנת חיים, כפי שראינו בשריפה האחרונה.
לסיכום עין בוחנת ממליצה לתושבים שלוש המלצות חשובות:
- להתקין בחצרות גלגלון תקני לכיבוי אש, שיחובר לקו המים הראשי שנכנס לחצר.
חשוב לבדוק שהצינור מגיע לכל פינות החצר, ובמידת הצורך להתקין שני גלגלונים, בשני פינות מנוגדות בחצר.
אחת לכמה חודשים צריך לבדוק את תקינות הגלגלון. - לתושבים שגרים בתים, שגובלים בשולי הישוב, בשטחים פתוחים בתוך הישוב או בחורשות, מומלץ לבדוק ולוודא שצמחיית החורף מסולקת, שאין סבך עצים או שיחים שעלול להפוך למוקד אש, ושאין פסולת דליקה.
למרות שזה תפקידן, אל תחכו שהמועצה או רשויות אחרות ינקו. אם הרשויות מתרשלות, קחו יוזמה, הגנו על חייכם ורכושכם, וסלקו מפגעי אש. - היה ומתפתחת שריפה, מיד לאחר פנייה למכבי האש, קחו יוזמה והתיזו מים על הבית, על העצים, על ריהוט הגינה ועל כל דבר שעלול להידלק מהגיצים הבוערים שעפים באוויר. פעולה זו, כל עוד היא לא מסכנת את חייכם, עשויה להציל את רכושכם וביתכם.