מנהיגות אחרת לקהילה מאוחדת הייתה הכותרת של מנשר תוכנית הביטחון, שפרסמה לפני הבחירות הילה בן הראש חכמון, ראש המועצה החדשה של כוכב יאיר – צור יגאל.
במנשרים אחרים כתבה ראש המועצה על חשיבותה של קהילה מאוחדת וחזקה, ועל כך, שעל פי תפיסת עולמה, התושב הוא לפני הכל, וזו אינה סיסמת בחירות, אלא ערך.
בבחירות שנערכו בתחילת 2025 זכתה ראש המועצה באמונם של 58.5% מתושבי הישוב, וסיעתה קיבלה 7 מקומות במועצה, ואילו ראש המועצה הקודם יובל ארד הודח מתפקידו, אך זכה באמונם של 41.5% מתושבי הישוב וסיעתו קיבלה 4 מקומות במועצה.
אפשר היה לצפות שעם סיסמאות בדבר קהילה חזקה ואחדות, ולאור המצב הפנימי המורכב שבו שרויה מדינת ישראל בצל המלחמה הקשה המתנהלת בדרום ובצפון, תושיט ראש המועצה הנבחרת יד של שלום ותזמין את חברי הסיעה המתחרה להצטרף לקואליציה רחבה, כפי שקרה בישובים רבים אחרים.
הקריאה להקמת קואליציה רחבה התבקשה במיוחד לאחר ששלושה מחברי סיעת גל הוותיקים, ובראשם ראש המועצה היוצא, פרשו מהמועצה ופינו את מקומם לשלוש חברות מועצה חדשות, צעירות ומלאות רצון לתרום למען הישוב והקהילה.
אלא שראש המועצה, שנבחרה הרבה בזכות הילת ההתנגדות והמחאה, בחרה להפנות כתף קרה לחברי הסיעה השנייה, ואף פעלה בניגוד לחוק ומנעה מחברי סיעת גל לקחת חלק בפעילות חלק מוועדות המועצה. במקום אחדות הקהילה בחרה ראש המועצה להעמיק את הקיטוב והמחלוקת, שקיימים בישוב מזה תקופה ארוכה.
בלית בררה פנו חברי האופוזיציה במועצה אל בית המשפט, הגישו עתירה וביקשו את עזרת בית המשפט לכפות על ראש המועצה לקיים את הדין ולאפשר לחברי האופוזיציה, שמייצגים למעלה מ-40% מתושבי הישוב, לקחת חלק מעשי בפעילות וועדות המועצה ובהנהלת המתנ”ס.
בדיון שהתקיים ביום 8 ביולי 2024 בפני כבוד השופט עבאס עאסי בבית המשפט המחוזי בלוד, טענה ראש המועצה כי מאז שהיא נכנסה לתפקידה ביום 19 במרץ 2024, “החברה האלה [חברי האופוזיציה] לצערי הרב בחרו לנקוט בדרך אחרת בצורה הבוטה והמעליבה ביותר. בסוף אנו פה כדי לשרת ציבור ולעשות טוב לציבור שלנו ולצערי הצד השני עדיין לא מבין את תפקידו”.
בתגובה לדברי ראש המועצה ציטט בא כוח חברי האופוזיציה את דבריה של ראש המועצה בישיבת המועצה 607, שם היא אמרה: “מהיום והלאה לא תקבלו תשובות לשאלותיכם …. כשיהיה לנו לנכון נעדכן אתכם”. בא כוח חברי האופוזיציה טען בפני השופט, שבפועל ראש המועצה מנדה את חברי האופוזיציה, מסתירה מהם מידע, ואינה מסכימה לשתף אותם בפעילות המועצה. דברים אלו, שמגובים בראיות מהשטח, סותרים כמובן את דבריה של ראש המועצה ואת הטענות שהיא הציגה בפני בית המשפט.
פרוטוקול הדיון בעתירה
לאחר ששמע את הצדדים יזם השופט הפסקה בדיון וקיים שיחה לא פורמלית שבה הובהר שבית המשפט מקבל את טענות חברי האופוזיציה. היות וראש המועצה כבר הסכימה בערב שקדם לעתירה להגדיל את ייצוג חברי האופוזיציה בוועדות, כפי שקבוע בחוק, הציע השופט שהעתירה תמחק ושחברי האופוזיציה יקבלו ייצוג בוועדות נוספות, מעבר לשלוש וועדות שהם קיבלו, וכן ייצוג בהנהלת המתנ”ס. עוד הוסכם על דעת בית המשפט ובהמלצתו, שכל פרוטוקולי הוועדות יפורסמו, שישיבות הוועדות השונות יפתחו לקהל הרחב, וכך גם חברי המועצה, שאינם חברים בוועדות אלו, יוכלו להשתתף כמשקיפים בוועדות.
את המועצה והעומדת בראשה לא ייצג היועץ המשפטי של המועצה, אלא עו”ד עודד גזית ועו”ד מור ליברמן, ממשרד עו”ד שנשכר במיוחד לייצוג זה. לטענת חברי האופוזיציה, ראש המועצה מסרבת להציג בפניהם ובפני הציבור את עלות שכר טרחתו של המשרד החיצוני שייצג את ראש המועצה ואת המועצה בעתירה.
השתתפות חברי האופוזיציה בוועדות השונות בישוב
וועדות שבהן לאופוזיציה יש ייצוג
- ביקורת
- הנחות בארנונה
- מינוי בכירים
- מכרזים
- איכות סביבה
- הנצחה
- רווחה וגמלאים
- צעירים ונוער
- שימור אתרים
וועדות שבהן לאופוזיציה אין ייצוג
- הנהלה
- מל”ח
- ביטחון
- חינוך
- תנועה
- תשתיות
- סמים
- אלימות
תגובת עין בוחנת
עין בוחנת מוטרדת מהעובדה שנציגי למעלה מ-40% מתושבי הישוב אינם משתתפים בוועדות חשובות כמו מל”ח, ביטחון, חינוך, תחבורה ותשתיות, ותוהה מדוע לא לצרף לוועדות הללו עוד נציג אחד מטעם הקואליציה? בישוב קהילתי שבו רוצים לייצור הרמוניה ואחדות בין התושבים, צריך לאפשר לכל נציג ציבור לקחת חלק בפעילות ולתרום מזמנו, ניסיונו, כישוריו וקשריו.
עין בוחנת מאוד מודאגת מהיחסים העכורים, שנוצרו בין ראש המועצה וחברי סיעתה לבין חברי האופוזיציה. במקום לשלב ידיים ולפעול במשותף למען הישוב ותושביו, יובילו היחסים העכורים הללו להפניית תשומת לב ומשאבים למריבות וסכסוכים מיותרים, שיפגעו בתושבים.
עין בוחנת קוראת לנבחרי הציבור בישוב לגלות בגרות ואחריות, ללמוד מנבחרי ציבור בישובים אחרים, שבהם נוצרו קואליציות מדהימות בין יריבים מושבעים, מתוך מטרה לאחד וללכד את הציבור בימים קשים של מלחמה.
כך לדוגמא, בעיריית ירושלים נחתם ההסכם קואליציוני מקיר אל קיר, שכולל את כל הסיעות ואת כל חברי המועצה – 31 במספר. וכך, בשם האחדות ושותפות הגורל של כל תושבי ירושלים יושבים בקואליציה חרדים, חילונים, אנשי הציונות הדתית, גברים, נשים, אנשי ימין ואנשי שמאל.
אם בירושלים, עיר של קטבים ומחלוקות, הצליחו לבנות קואליציה מקיר לקיר, מדוע בישוב קהילתי כמו כוכב יאיר – צור יגאל, עם 11 חברי מועצה הערוכים בשתי סיעות, אי אפשר לייצר קואליציה לטובת כלל התושבים?