במלאת שנה לפרסום דו”ח מבקר המועצה לשנת 2020, שעסק במחדלי פרויקט החלפת תאורת הרחובות לתאורת לד, הקדיש העיתון של כוכב יאיר – צור יגאל בגיליון פברואר 2023 כתבת מעקב אחר הטיפול בממצאי הדו”ח.
עין בוחנת מזמינה את המתעניינים לקרוא את הכתבה בשלמותה, בעמוד 30 בגרסה הדיגיטלית של העיתון.
להלן קטעים נבחרים מהכתבה
לפני כשנה הוצג במועצה דו”ח הביקורת החמור שהכין מבקר המועצה לשעבר, עומרי גרופר, לבקשת ראש המועצה יובל ארד, דו”ח המתאר את הכשלים הרבים בפרויקט החלפת תאורת הרחובות לתאורת לד, במסגרתו הותקנו כ-2,219 גופי תאורת לד ברחבי כוכב יאיר – צור יגאל.
דו”ח המבקר תיאר ניהול חובבני של פרויקט יקר, שעלותו הסתכמה ב-1.9 מיליון ₪, והציג כשלים לכל אורכו, החל בהחלטה של המועצה הקודמת לצאת אליו בלי לבחון את כל הפרמטרים של כדאיות כלכלית, דרך אופן בחירת חברת היעוץ והפיקוח “אנרגיה ירוקה”, שתפקידה היה לחבר מכרז ולפקח על הקבלן המבצע, דרך המכרז הבעייתי שחובר על-ידה, וכן כשלים רבים באופן בו ניהלו המועצה וחברת “אנרגיה ירוקה” את יישום הפרויקט, לרבות תשלום לקבלן – חברת IPI לפני המועד, פיקוח לוקה על מספר הפנסים שהותקנו בפועל, והעובדה שפנסים שנבדקו מדגמית התגלו כלא מתאימים לדרישות המכרז ולתקן ישראלי, ועלולים להוות סכנה לציבור.
כדי לבדוק את הצד המקצועי בפרויקט, שכר המבקר את שרותיה של דר’ אינה ניסנבאום, שמטעמי תקציב בדקה רק 5 פנסים. הדוח החמור שהיא הכינה צורף לדוח המבקר.
וכך כתב מבקר המועצה בדו”ח:
“בכל חמשת הפנסים שנבדקו נמצא, שבניגוד לדרישות המכרז, גוף התאורה שהותקן בפועל אינו עומד בתקן בטיחות ישראלי. בכל הפנסים נמצא שיחס הפיק של התחום הכחול גבוה מהנדרש, ובשלושה מהם נמצא שההספק נמוך מהנדרש במכרז”.
לאור זאת קבע המבקר כי “ממצאי בדיקת חמשת גופי התאורה מראים כי יש בסיס בחלק לא מבוטל מטענות התושבים המתלוננים.
בינואר 2022 התקיימה ישיבת מועצה שדנה בממצאי הדו”ח. בישיבה התחייב ראש המועצה, שהמועצה תוריד 50 פנסים ותשלח אותם לבדיקה של גורם מוסמך, לאישוש וחיזוק הטענות הנוגעות לאי עמידת הפנסים במפרט הטכני.
למרות זאת, בישיבת המועצה שהתקיימה בנובמבר האחרון (נובמבר 2022), בתשובה לשאילתה של חבר המועצה עודד חלמית, שביקש לדעת האם הורדו 50 הפנסים לבדיקה, השיב מנכ”ל המועצה:
“התקבלה טענת IPI שלא נפל פגם באספקת המוצר, שכן הנחיות משרד השיכון להתקנת תאורה במרחב הציבורי, לא היו חלק מחייב במכרז, וכפי שכבר הובהר בשלב התשובות לשאלות במסגרת המכרז, השיבה המועצה למציעים באופן ברור, שהדבר אינו נדרש.
לפיכך, לא נותרו טענות מהותיות לגבי איכות המוצר, ומכאן שהתייתר הצורך בביצוע הבדיקה עליה הודיע ראש המועצה, בתגובה מיד לאחר קבלת דו”ח המבקר”.
בעניין זה מביאה המועצה דברים שאמר תושב הישוב גדי שלסקי, שיחד עם תושב נוסף, מיקי קופפרשמיד מנהלים מאבק עיקש לחשיפת הליקויים בפרויקט ולתיקונם:
“מתשובתו של המנכ”ל עולה שאילו הנחיות משרד השיכון היו חלק מחייב במכרז, הטענה שנפל פגם באספקת המוצר, הייתה שרירה וקיימת. פניתי לבדוק את הנושא ומצאתי בסעיף 00.06 במכרז, תחת הכותרת ‘טיב העבודה ובדיקות ביקורת רישיונות’ את הדברים הבאים: ‘כל העבודות יהיו בהתאם לתקן הישראלי, חוק החשמל, דרישות חברת החשמל, מפרטים שבהוצאת וועדה הבין משרדית והנחיות משרד השיכון לתאורת לד בהוצאתה האחרונה’.
לאחר פרסום המכרז אכן פורסמו 4 מסמכי שאלות / הבהרות, במענה לשאלות ששאלו מתעניינים. נושא המפרטים עלו בשני מסמכי הבהרות, בנושאים טכניים מקצועיים בלבד. לא מצאתי במסמכים שבידי שום ראיה לטענת המנכ”ל, שבמסגרת התשובות לשאלות השיבה המועצה למציעים שהנחיות משרד השיכון אינן חלק מחייב במכרז. מכאן אפשר להסיק, שגם תשובת IPI מאשרת, שנפל פגם באספקת המוצר.
בדו”ח המבקר יש כאמור עוד ממצאים חמורים רבים ולא ברור מדוע ראש המועצה יובל ארד קובר את ממצאי הדוח, ואינו מטפל בליקויים החמורים שנמצאו”.
בתגובה לטענת התושב השיב ראש המועצה ואמר:
“אין לי מה להוסיף מעבר לדיווח שנתן מנכ”ל המועצה למועצה”.
כבר בחודש דצמבר 2022 התייחסה עין בוחנת לניסיונות של ראש המועצה לקבור את ממצאי הדו”ח החמור של מבקר המועצה, ושאלה מה הסיבה שראש המועצה יובל ארד קובר את ממצאי הדוח, ואינו מטפל בליקויים החמורים שנמצאו?
איזה אינטרס יש לראש המועצה לחפות ולהגן על נושאי משרה שכשלו, או על הקבלן שאחראי לחלק משמעותי בכשלים?
ממשיכים לעקוב אחר הטיפול במחדלים ותיקון הליקויים