תרבות עבריינית – שימוש במפוחי עלים

בעקבות פוסט שפורסם ועסק בנסיעת עובדי המועצה המקומית כוכב יאיר – צור יגאל על הדשאים והמדרכות במרכז המסחרי בישוב, התפרסמו ברשת החברתית תגובות נזעמות של תושבים, שמחו על אכיפה בררנית ועל הפרת החוק בידי עובדי ציבור.

אחד התושבים סיפר על הפרת חוק איסור שימוש במפוחי עלים, על-ידי עובדי קבלן מטעם המועצה. הוא פרסם סרטון שצולם בקמפוס בתי הספר והגנים בכוכב יאיר, שבו נראה עובד קבלן המלווה בעובד מחלקת השפ”ה בישוב, שמשתמש במפוח עלים מוטורי לניקוי מתחם הקמפוס.

מדובר בתופעה מוכרת, של שימוש במפוחי עלים בניגוד לחוק על-ידי פועלי ניקיון מטעם המועצה. הפעם נתפסו בעדשת המצלמה פועלי הניקיון מנקים את מתחם בתי הספר באמצעות מפוחי עלים. התושב הביא את ילדיו לקמפוס בתי הספר והגנים בכוכב-יאיר, ואת פניו קיבלו פועלי הניקיון מצוידים במפוחים, ומעלים ענני אבק.

 

מדוע אסור להשתמש במפוחי עלים?

ראשית, מפני שיש חוק, שנכנס לתוקף בשנת ,2011 שאוסר על שימוש במפוחי עלים, הגורמים לרעש וזיהום אוויר, באזורי מגורים.  שימוש במפוחי עלים במתחם בתי הספר הוא עבירה על החוק.

בנוסף, וזו גם הסיבה לחוק, מפוח העלים מזהם את האוויר, מקים רעש חזק מאוד, ופוגע בבריאות הציבור. הדבר חמור במיוחד במתחם בתי ספר וגנים, שם הילדים נחשפים לרעש ולזיהום האוויר.

קצת היסטוריה

ביום 27 באפריל 2011 נכנס לתוקף תיקון לתקנות למניעת מפגעים (מניעת רעש) (תיקון), התשנ”ג – 1992.

מטרת התיקון הייתה לצמצם את מפגעי הרעש וזיהום האוויר באזורי מגורים, ולשפר את איכות חייהם של התושבים. הפרתן של התקנות מהווה עבירה פלילית.

במסגרת התיקון נקבע בין היתר איסור על שימוש במפוחי עלים הגורמים לרעש וזיהום אוויר באזורי מגורים. מכיוון, שלא קיים כיום מפוח עלים, שאינו גורם לרעש וזיהום אוויר, חל איסור מוחלט על הפעלת מפוחי עלים באזורי מגורים.  זו אגב הסיבה מדוע למכונות הטיאוט נוסף זרנוק לחץ מים שמחליף את המפוח.

בקדנציה קודמת טענו ראש המועצה דאז, שימי אליאל, ובכירים במועצה, כי “חוק הרעש מתייחס למרחב מגורים ולא לשטח פתוח”. על בסיס הטענה הזו המועצה התירה לגננים יד חופשית להחליט מה הוא מרחב מגורים ומה הוא שטח פתוח, והגננים קבעו שכל השטח מחוץ לחצרות הבתים הוא שטח פתוח.

תושב הישוב שפנה בשעתו למשרד להגנת הסביבה, ובקש להבין את פרשנות המשרד לחוק, נענה על ידי המשרד להגנת הסביבה בזו הלשון:

תקנות למניעת מפגעים (מניעת רעש) התשנ”ג-1992 (מצ”ב) מגדירות “אזור מגורים” – אזור שנקבע אזור מגורים בתוכנית בנין העיר, בהתאם לדיני התכנון והבניה, וכן אזור המשמש כאזור מגורים למעשה;

כמו כן, סעיף 15 בתקנות קובע כדלקמן: האיסורים המוטלים על פי תקנות אלה על גרימת רעש באזור מגורים, יחולו גם על גרימת רעש מחוץ מאזור מגורים, אם אותו רעש גרם הפרעה או מטרד באזור המגורים.

לפיכך, בתוכנית בנין העיר ניתן לבדוק האם השטחים ששאלת לגביהם הוכרזו כאזור מגורים. על כל פנים, רחובות בין בתים הם בוודאי אזור מגורים. מעבר לכך, לפי סעיף 15, גם אם הפעלת המפוח מתבצעת באזור שאינו אזור מגורים, אך הרעש נשמע באזור מגורים-הפעלתו אסורה!

אבל גם תשובת המשרד להגנת הסביבה, שהועברה למועצה, לא עזרה. למרות הוראה מפורשת, שראש המועצה דאז, שימי אליאל, נתן, הגננים עשו דין לעצמם, והמשיכו להשתמש במפוחי אוויר.

שימוש במפוחי עלים ברחוב הגלבוע בתאריך 2020-07-21
שימוש במפוחי עלים בדרך הארץ בתאריך 2021-05-06

 

השימוש במפוחי אוויר המשיך גם לאחר שיובל ארד נכנס לתפקידו כראש המועצה המקומית. תושבים שוחרי איכות הסביבה המשיכו למחות ולהתלונן על השימוש במפוחי עלים בניגוד לחוק.

באחת הפעמים שתושב הישוב התלונן בפני ראש המועצה יובל ארד על שימוש במפוחי עלים בדרך הארץ בכוכב יאיר, טען בתגובה ראש המועצה, כי בשטח בו בוצעה העבודה ונעשה שימוש במפוח עלים, אין בתים גובלים, ולא הייתה כל מניעה, למיטב הבנתו, לשימוש במפוח.

כמובן שפרשנותו המקלה של ראש המועצה אינה נכונה, ומנוגדת לחלוטין לחוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה. הרחוב הראשי של הישוב גובל בחצרות בתים, ועל פי הגדרת המשרד להגנת הסביבה, שהוצגה לראש המועצה, הוא אזור מגורים. גם אם טענתו של ראש המועצה הייתה נכונה, הרי שהרעש נשמע בכל האזור, הגיע לכל הבתים שבסביבה, ולכן השימוש במפוחים אסור על-פי לשון החוק.

זו עוד דוגמא לטיפוח תרבות עבריינית ברשות המקומית.

שתפו את הפוסט