כשלושים אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מרגישות אלרגית עונתית לאבקות צמחים – תופעה הנקראת קדחת השחת. אצל אותם אנשים אלרגיים מתפתחות, בדרך כלל עם בוא האביב, תופעות לא נעימות של נזלת מימית, התעטשויות מרובות, גירוי בעיניים וקוצר נשימה.
אחד הצמחים האלרגניים ביותר הוא צמח האמברוסיה. צמח זה, שמופיע בכמה זנים, הוא צמח פולש שהגיע מאמריקה, ומשתלט במהירות על שטחי בור ושטחים מגוננים.
גם אצלנו כוכב יאיר – צור יגאל יש מספר מוקדים של אמברוסיה, שגדלה במהירות, ואינה מטופלת בידי המועצה.
האבקת האמברוסיה נעשית בעזרת הרוח, ולכן האמברוסיה מייצרת כמויות גדולות של אבקה. האבקה של האמברוסיה מסוגלת להגיע למרחקים גדולים מאוד, ובארה”ב תועדו אבקנים, שנישאו באוויר עד למרחק של כ-640 קילומטר מהצמח, ועלו לגובה של שלושה קילומטרים באוויר.
תסמיני האלרגיה, שמופיעים בעקבות חשיפה לאבקני האמברוסיה, מצריכים לפעמים טיפול רפואי. במחקר שנעשה באירופה, במהלכו רואיינו במרפאות אלרגיה חולים אקראיים הרגישים לאבקני פרחים, דיווחו מרבית המרואיינים כי בעקבות התגובות האלרגיות הם נאלצו להתייעץ עם רופא לפחות חמש פעמים בשנה, בממוצע. בנוסף, שליש מהחולים דיווחו כי בעקבות התסמינים, חויבו לשהות בבית כחמישה ימים בכל שנה וכחמישית מהם דיווחו כי נדרשו לשבועיים חופשת מחלה בשנה.
במחקר שנערך בישראל נבדקו 163 אנשים, שהגיעו למרפאות אלרגיה, ונמצא כי 17 אחוז מהנבדקים הגיבו לאמברוסיה המכונסת, 8 אחוזים הגיבו לאמברוסיה צרת עלים ו-5 אחוזים הגיבו לאמברוסיה לענתית. חשוב לציין שהבדיקות והתוצאות לא היו על כלל הציבור אלא רק על אנשים רגישים שהגיעו למרפאות האלרגיה.



אבקני האמברוסיה כמעט אינם נראים ומורגשים, אך הם נדבקים לגוף ולביגוד בקלות. לכן, ממליצות הרשויות למי שסובל מאלרגיה להישאר בתוך מבנה, וגם למנוע כניסה של האבקנים הביתה באמצעות חליצת נעליים מחוץ לבית, החלפת בגדים, ושטיפת הגוף. יש מומחים שאף ממליצים להתקין פילטרים ייעודיים בבתים, כדי למנוע נוכחות של אבקנים בתוך הבית.
ההשפעה של צמח האמברוסיה לא מסתכמת רק בנזק בריאותי. לאמברוסיה המכונסת השפעה מזיקה גם על גידולים חקלאיים ועל צמחיית הבר. לפי המשרד להגנת הסביבה, “קצב הפלישה של הצמח הוא המהיר ביותר מבין הצמחים הפולשים היבשתיים בישראל”.
הטיפול באמברוסיה קשה מאוד. הצמח יוצר יחידות צפופות מאוד הדוחקות את מיני הצמחים המקומיים האחרים בשטח. הוא עמיד לקוטלי עשבים והתפשטות שורשיו העמוקים והמסועפים מקשים על העקירה וסילוק הצמח.
קושי זה אינו מצדיק את חוסר המעש של המועצה.
צוות ייעודי לטיפול באמברוסיה, שהוקם במשרד להגנת הסביבה, הכין פרוטוקול לטיפול באמברוסיה.
הרעיון הוא לרסס את הצמח בחומר הדברה לפני שהצמח מגיע לפריחה, לייבש אותו, וכך למנוע הפצת זרעים נוספת. אם הצמחים גדולים, ויש כאלה המגיעים ל-2 מטרים כפי שיש אצלנו בישוב, פעולה הריסוס אינה יעילה ומזהמת. לכן, מבצעים כיסוח מכני של הצמחים, עורמים את הצמחים שכוסחו, שמים מעליהם יריעה שחורה ומבצעים ייבוש ועיקור סולארי. לאחר מכן, מאפשרים לצמח לצמוח מחדש וכשמציצה עלווה חדשה, מרססים את העלים עם חומרי הדברה מתאימים שנכנסים לתוך הצמח, חודרים לשורשים ומונעים את החיוניות שלהם ואת יכולתם להתרבות ולהמשיך לצמוח. אחרי הריסוס הזה חוזרים לאתר כל מספר חודשים ובוחנים מה מצב הצמחים. לרוב נדרש ריסוס שני וגם שלישי.
המשרד להגנת הסביבה מימש את הפרוטוקול במספר מקומות בארץ ולדבריו ואפשר לראות תוצאות טובות של שיטת טיפול זו.
המועצה המקומית כוכב יאיר – צור יגאל בראשות יובל ארד אינה מטפלת ביעילות באמברוסיה. ריסוס מוקדי האמברוסיה נעשה בדרך כלל רק לאחר שמגיעות תלונות של תושבים, והטיפול אינו על-פי הפרוטוקול שפרסם המשרד להגנת הסביבה, אלא בשיטות הדברה של עשבייה חד-שנתית.